Blog

Voordelen van een bedrijfstuin

Een goed ontworpen bedrijfstuin is een waar visitekaartje voor je organisatie. Eigenlijk een soort hygiënefactor. Want wat zegt een gebouw vol mos, een gerafelde vlag bij de ingang of missende letters op de gevel over jouw bedrijf?

In principe niets, maar dat is niet de indruk die je wekt bij klanten, gasten én personeel. Hetzelfde geldt voor het groen rondom je pand. Fris groen en bloeiende planten communiceert precies dat over jouw bedrijf: bloeiend en fris. Dat terwijl het aanleggen en onderhouden van een bedrijfstuin vaak lang niet zoveel kost als je wellicht denkt. 

Stukje duurzaamheid voor de deur

Geen enkele organisatie kan er omheen: het moet duurzamer. Dat zit hem in energiegebruik, CO2-uitstoot, gebruik van grondstoffen. Concreet vertaalt zich dat naar elektrisch wagenpark en de verwarming een graadje lager op kantoor.

Heel goed, maar het kan nóg simpeler. Elke tuin draagt bij aan de vermindering van je ecologische voetafdruk. Elke plant is er één en met de juiste begroeiing weten ook vogels, bijen en andere nuttige dieren jouw bedrijfstuin te vinden. Je bent zeker niet de eerste die een duurzame bedrijfstuin wil, dus zal elke hovenier voor bedrijfstuinen deze wens in een passend ontwerp kunnen omzetten.

Ideale pauzeplek

We weten steeds beter dat het niet goed is om acht uur lang achter een scherm te zitten. Dat gaat ten koste van het welzijn van medewerkers én ten koste van hun productiviteit. Regelmatig pauzeren en even de benen strekken is dus het devies. 

Het liefst naar buiten. Maar daar moet de omgeving natuurlijk wel toe uitnodigen. Daar levert een bedrijfstuin natuurlijk ook een bijdrage aan. Voorwaarde is wel dat deze groot genoeg is en bij voorkeur ook wat zitgelegenheid biedt. Op een bankje in de bedrijfstuin smaakt de lunch niet alleen beter, maar hier maken medewerkers hun hoofd ook even echt leeg. 

Best betaalbaar

Veel bedrijven hebben – logischerwijs – een aversie tegen onnodige kosten. Een bedrijfstuin is echter niet alleen nuttig en dus zeker niet onnodig, maar ook best betaalbaar. Zakelijke hoveniersdiensten zijn aanzienlijk voordeliger dan veel andere maatregelen die bijdragen aan het welzijn van medewerkers, de uitstraling van het bedrijfspand en de verduurzaming van het bedrijf. 

Laat staan dat er überhaupt veel maatregelen bestaan die aan al deze zaken tegelijk een bijdrage leveren. Een duurzame bedrijfstuin is een investering in de aanleg, waarna het onderhoud goed te overzien is. Dit kun je bovendien combineren met planten en groen binnen je bedrijfspand, zodat het totaalplaatje nog iets gunstiger wordt. 

Geef een reactie