Blog

Geniet van de zomeravond met een buitenhaard

Een belangrijk en snel vergeten element in de tuin tijdens de zomer is de buitenhaard. Tijdens de zomerperiode zijn er veel dagen waarop de zon schijnt en de temperatuur erg aangenaam tot warm is. Lekker met familie en vrienden in de tuin zitten en genieten van de zon, ‘s avonds lekker met z’n allen barbecueën en daarna nog een kleine borrel. Zo ziet een typische dag in de zomer er uit, maar kan het ‘s avonds ook plots afkoelen nadat de zon is ondergegaan. Om er voor te zorgen dat je er toch nog een beetje warm krijgt is een buitenhaard een zeer goede optie. Naast dat je er voor zorgt dat je een warmtebron in de buurt hebt, geeft het ook nog eens een gezellige sfeer. Je kan dan lekker gezellig doorborrelen met je vrienden en familie.

Wat is een buitenhaard?

Een buitenhaard is een haard die je buiten op het terras of in de tuin kan plaatsen. Het is vergelijkbaar met een haard in de woonkamer, maar dan speciaal gemaakt voor buitengebruik. Een ander woord voor buitenhaard is buitenkachel. De tegenhanger van een buitenhaard is een vuurkorf. Met een vuurkorf zorg je ook voor warmte, alleen kan de rook die vrijkomt erg vervelend zijn. Afhankelijk van de wind kan de rook elke keer jouw kant opwaaien waardoor je niet fijn kunt genieten in de tuin. Een buitenhaard biedt dan de oplossing. Dankzij een goed rookkanaal kan de rook die vrijkomt worden gereguleerd. Hoe langer de pijp, hoe minder je last hebt van de rook. Met een buitenhaard zit je er dus comfortabel warm bij tijdens een koele zomeravond, zonder dat je last krijgt van de rook. Voor meer gezelligheid kan je een vuurtafel ook overwegen. Dit zijn grote tafels met in het midden vuur.

Welke soorten buitenhaarden heb je?

 • Buitenhaard met rookkanaal
  Wordt gestookt met hout en heeft daardoor een rookkanaal nodig om de rook goed te kunnen afvoeren. Kenmerkend is dat een buitenhaard vaak maar aan 1 kant zijn geopend.
 • Buitenhaard op gas
  Een buitenhaard op gas heeft geen rookkanaal nodig, dus deze soorten buitenhaarden kunnen vaak compacter zijn. Voordeel is dat je ze snel kunt aanzetten.
 • Buitenhaard op bio-ethanol
  Bio-ethanol brand erg schoon, waardoor je dus geen last hebt van rookontwikkeling. Je ziet duidelijk de vlammen, maar geen rook. Bio-ethanol is alleen wel erg ontvlambaar.
 • Buitenhaard op gel
  Buitenhaarden die op gel werken zie je veel minder. Voordeel is dat ze schoon branden, waardoor je ook bij gelhaarden geen last van rook hebt.

Geef een reactie