Blog

Maak je tuin mooier met een kliko ombouw

We hebben ze bijna allemaal wel in de tuin staan: afvalcontainers. En dat is maar goed ook. Het scheiden van afval in GFT-, plastic- en restafval wordt zo een stuk gemakkelijker. Maar om nou te zeggen dat die containers mooi zijn… nou nee. Het is dan ook een goed idee om een kliko ombouw aan te schaffen. Deze ombouw, vaak gemaakt van hout, zorg ervoor dat de kliko’s mooi uit het zicht zijn. En je kunt ze, door het handige systeem, toch goed blijven gebruiken.

Een kliko ombouw voor meerdere containers

Als je één container hebt staan, dan volgen er waarschijnlijk nog meer. Hier hebben we een groene (voor GFT-afval), een grijze (voor restafval) en een oranje (voor plasticafval). Maar er zijn zelfs al plaatsen in Nederland waar er ook nog een blauwe bij hoort. Voor papierafval. Heb je drie containers, dan kies je natuurlijk voor een kliko ombouw die geschikt is voor die drie. Maar heb je vier containers dan moet je iets beter zoeken. Hij bestaat wel, de kliko ombouw voor vier containers. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de containers twee aan twee te zetten. Zo kun je een hoekje maken in de tuin, een soort eigen “milieustraat”.

Ombouwen zijn er in allerlei soorten

Het is maar net wat jij mooi in je tuin vindt passen. Kies je voor een simpele houten ombouw? Dan kun je er nog voor kiezen om deze te schilderen in een mooie kleur óf om er een klimplant tegenaan te laten groeien. Maar ook kliko ombouwen van rattan en kunststof kunnen precies voldoen aan jouw perfecte plaatje. Uiteindelijk gaat het er maar om dat die lelijke containers uit het zicht zijn. Een bijkomend voordeel van een kliko ombouw is dat deze wat schaduw creëert. Hierdoor zal de kliko minder gaan stinken én zullen er minder vieze vliegen op af komen.

Kies bijvoorbeeld voor een kliko ombouw die qua sfeer goed aansluit bij je veranda. Zo zorg je voor eenheid in je tuin. Je veranda kun je natuurlijk nog mooier aankleden door het gebruik van een comfortabele (lounge-) bank, een haardje of juist een koelkast en natuurlijk een plafondventilator. Dat laatste lijkt misschien een overbodige luxe, maar daar ga je de hele zomer veel plezier van hebben!

Tips bij het gebruik van een ombouw voor de kliko

Zorg dat de klep gemakkelijk open gaat. Als je aankomt bij de kliko heb je vaak je handen vol. Als je dan eerst het afval nog op de grond moet zetten, dan moet je het twee keer aanraken. Door een gasveer te plaatsen, gaat de klep heel gemakkelijk open. Een andere belangrijke tip is: zorg dat de ondergrond betegeld is. Zo kun je de (zware!) kliko gemakkelijk de ombouw in en uit rijden. Ook is het wel zo handig als het complete pad naar de weg betegeld is. Je komt dan niet vast te zitten in het gras of de prut.

Geef een reactie