Blog

Tips om je tuin zo netjes mogelijk te houden

Tuinieren, de een houdt ervan terwijl de ander het een rot werk vindt. Dit is dan ook de reden dat sommige mensen het liever uitbesteden en een tuinman hebben. Toch kan je ook de lol ervan inzien, of de uitdaging. Want hoe leuk is het om aan de slag te gaan met tuinieren en zien dat alles goed groeit en blijft groeien? Als je er de tijd voor hebt, kan dit een hartstikke leuke hobby zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat alle planten en bomen in je tuin lekker blijven groeien? Wij geven vandaag wat tips!

Planten

Als je net een nieuwe tuin hebt en je hebt de keuze welke planten en bomen je wilt gaan planten, doe dan goed onderzoek. Er zijn namelijk al bepaalde planten waar slakke en andere insecten die aan je planten zitten een hekel aan hebben. Denk aan akelei, goudsbloem, anjer, geranium, en kruiden als salie, tijm en knoflook. De kans dat hieraan gevreten wordt door insecten en bladluis is dan al een stuk kleiner. Dit zorgt er natuurlijk voor dat tuinieren al een stuk leuker wordt, zonder dat je constant je planten in de gaten moet houden.

Rood met zwarte stippen

Niemand zit natuurlijk te wachten op bladluizen. Dit is een wel bekende bron die ervoor zorgen dat je planten doodgaan. Met warm en vochtig weer komen er alleen maar meer bladluizen en dat kan zorgen voor paniek. Maar dat is niet nodig! Rood met zwarte stippen komt met dé tip tegen bladluizen en andere oplossingen tegen tuinplagen. Dit is een hele interessante oplossing waar vele van jullie waarschijnlijk niet bekend mee zijn: lieveheersbeestjes. Dit betekent niet dat je nu lieveheersbeestjes moet gaan vangen en ze moet loslaten op de planten die bladluis hebben. Helaas werkt het niet zo. Tuinders gebruiken deze techniek op de volgende manier: larven van het lieveheersbeestje kunnen niet vliegen maar op het moment dat ze bladluizen eten groeien ze uit tot een volwassen lieveheersbeestje. Even kort samengevat: je moet dus de larven van een lieveheersbeestje op het blad van je plant uitzetten om af te komen van bladluizen. Dit is een natuurlijke en biologische manier om af te komen van bladluizen.

Uitbesteden

Als je toch zelf erg weinig tijd hebt om je tuin te onderhouden, kan je toch kiezen voor een tuinman. Als je het zelf wel erg leuk vindt om te doen en het ook voor ontspanning zorgt, kan je ervoor kiezen om het tuinwerk te splitsen. ZO kan je bijvoorbeeld zelf op je vrije dagen of avonden even aan de slag gaan, maar het grote werk overlaten aan de tuinman. Zo zorg je toch zelf ook deels voor je tuin en kan je er alsnog trots op zijn.

Geef een reactie