Blog

Tien belangrijke tips bij de aanleg van je nieuwe tuin

Bij het aanleggen van een tuin komt veel meer kijken dan de meeste mensen denken. Daardoor gebeurt het nog al te vaak dat mensen achteraf tot de conclusie komen dat ze het toch doordachter hadden moeten aanpakken toen ze de tuin gingen aanleggen. In dit artikel delen we daarom een aantal belangrijke tips die je kunt gebruiken bij de aanleg van je nieuwe tuin. Doe er je voordeel mee!

Houd rekening met de gebruikers van je tuin

De gebruikers van je tuin kunnen van grote invloed zijn op de keuze voor materialen en beplanting. Stel dat je kinderen hebt, dan is het belangrijk dat de beplanting tegen een stootje kan. Heb je huisdieren? Dan is het goed om te weten dat sommige planten schadelijk kunnen zijn voor je hond. Kortom, doe gedegen onderzoek naar welke beplanting past bij de gebruikers van de tuin.

Beperk het aantal potplanten

Potplanten zijn ideaal om op je terras te zetten, bovendien zijn er enorm veel verschillende soorten potten verkrijgbaar waardoor er altijd wel een pot te vinden is die bij de rest van de inrichting van je tuin past. Het nadeel van potplanten is echter dat ze tijdens de warme dagen vrijwel iedere dag water nodig hebben om uitdroging tegen te gaan. Daarom is het aan te raden om het aantal planten in potten te beperken, of ervoor te kiezen om ze dicht bij elkaar te plaatsen, zodat het water geven een eenvoudige klus is.

Bedenk dat bomen groot kunnen worden

Het komt vaker voor dan je wellicht zou denken: mensen die zonder zich goed in te lezen een boom in hun tuin planten die binnen enkele jaren zo groot is, dat hij eigenlijk niet meer in de tuin past. Of erger nog: de boom een gevaar vormt voor de veiligheid van de bewoners en de buren. Ook kunnen de boomwortels schade aanbrengen aan onder andere het riool.

Naast het ongemak van een te grote boom, hangt er ook een fors financieel plaatje aan om de boom te laten verwijderen. Zeker in een woonwijk moeten boomverzorgers zorgvuldig te werk gaan, waardoor ze meer uren maken en de factuur hoog kan uitvallen. Kortom, lees je goed in voordat je een boom in je tuin plant. Twijfel je? Vraag dan altijd aan het tuincentrum of een hovenier om advies.

Bepaal hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan het onderhoud van je tuin

Zeker wanneer je net een nieuwe tuin hebt aangelegd, is de motivatie vaak groot om hem goed te onderhouden. Echter, na verloop van tijd komt het vaak voor dat het onderhoud erbij inschiet en de tuin er steeds minder mooi uit gaat zien. Bedenk daarom van tevoren hoeveel tijd je per maand aan het onderhoud van de tuin kwijt wilt zijn en stem daar de inrichting op af.

Zorg voor voldoende afvoermogelijkheden van regenwater

Tegenwoordig worden te veel tuinen betegeld, waardoor de afvoermogelijkheden van regenwater afnemen. Het gevolg is dat je tuin blank kan komen te staan, omdat het water simpelweg niet kan worden afgevoerd. Zorg er daarom voor dat er altijd voldoende grond en groen in je tuin aanwezig is. Dat is niet alleen beter voor de afvoer van het regenwater. Groen zorgt namelijk ook voor een beter gevoel. Een groenere omgeving heeft immers vele positieve effecten op de mens, iets dat je van een betegelde tuin niet kunt zeggen.

Tuinontwerp en tuinaanleg uitbesteden

Zoals je hebt kunnen lezen, komt er bij de aanleg van een tuin meer kijken, dan dat je in eerste instantie zou denken. Zorg daarom dat je van tevoren alles goed uitdenkt. Heb je daar geen tijd of zin in? Dan is het aan te raden om een hoveniersbedrijf in te schakelen en het tuinontwerp en de aanleg van de tuin uit te besteden. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om een 3D tuinontwerp te laten maken, zodat je van tevoren precies kunt zien hoe je tuin eruit komt te zien. Wil je meer weten over 3D tuinontwerp? Klik dan op de volgende link: https://www.aardoomhoveniers.nl/dienst/tuinontwerper/.

Geef een reactie