Blog

Belangrijke aandachtspunten bij tuinaanleg

Het aanleggen van een tuin wordt nog vaak onderschat, met alle gevolgen van dien. Het is niet voor niets dat hoveniers vakopleidingen moeten volgen voordat ze een tuin op een goede manier kunnen ontwerpen en aanleggen. Maar we begrijpen dat niet iedereen het zich kan veroorloven om hoveniersdiensten af te nemen. In dit artikel delen we daarom een aantal belangrijke aandachtspunten met je waarmee je rekening kunt houden voor het geval je de tuin zelf gaat aanleggen. Ben jij dus benieuwd hoe jij jouw tuin optimaal in kunt delen, onderhouden en verzorgen? Lees dan snel verder en dan vertel ik je graag meer over mijn tuin tips!

De gebruikers van de tuin

Net zoals bij de inrichting van je woning, dien je bij het inrichten van je tuin rekening te houden met de gebruikers en het aantal gebruikers. Heb je bijvoorbeeld kinderen? Dan is het belangrijk dat er geen scherpe hekjes of stenen in de tuin komen. Heb je honden of katten? Dan kun je bepaalde soorten beplanting beter niet in je tuin poten. Kortom, breng in kaart aan welke eisen jouw nieuwe tuin moet voldoen en houd die bij de hand als je je tuin gaat ontwerpen.

De beplanting

Sommige planten en bomen zien er in eerste instantie mooi en leuk uit, totdat ze in korte tijd flink groeien. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken hoe de beplanting die je op het oog hebt gaat groeien. En hoewel je een struik over het algemeen nog wel zelf kunt verwijderen wanneer hij te groot is geworden, is dat bij een boom vaak niet het geval. Bomen moeten vaak door een boomverzorger worden verwijdert, een klus die niet goedkoop is. Naast het groeigedrag van de beplanting, is het ook van belang om rekening te houden met de periodes in het jaar waarin de beplanting groeit. Op die manier voorkom je dat je in seizoenen zoals de winter een kale tuin hebt en je in de zomer enorm veel tijd kwijt bent aan het onderhoud van al het groen.

Mulchlagen

Een mulchlaag is een laag houtsnippers, boomschors of ander soort materiaal waarmee je de kale stukken grond in je tuin afdekt. Een mulchlaag oogt niet alleen mooi, maar helpt ook om de groei van onkruid tegen te gaan. Het is echter van belang dat je de laag niet te dik maakt, anders trekt het slakken, muizen, mollen en ander ongedierte aan. Met de juiste tuingereedschap kun je dit voorkomen.

Vijvers

Hoewel een vijver je tuin kan verrijken, vergt het onderhoud ervan veel tijd en geld. Bovendien kan een vijver gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Hoewel je met een goed filter en een beperkt aantal vissen de investering en de tijd die je aan het onderhoud kwijt bent kunt beperken, is het van belang dat je beseft dat je er altijd tijd vrij voor moet maken om een vijver mooi te houden. Ben je iemand die er niet van houdt om in de tuin bezig te moeten zijn? Dan kun je een vijver dus beter achterwege laten.

Tip: 3D tuinontwerp

Naast de aandachtspunten die we in dit artikel hebben besproken, zijn er nog veel zaken waar je rekening mee moet houden als je een tuin gaat aanleggen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende mogelijkheden om het hemelwater af te voeren en het planten van kruidenplanten om bepaalde soorten ongedierte uit je tuin te weren. Om te voorkomen dat je belangrijke aandachtspunten over het hoofd ziet, is het daarom aan te raden om, voordat je met de aanleg begint, eerst een 3D tuinontwerp te laten maken. We zeggen bewust ‘laten maken’, omdat een hovenier die dergelijke ontwerpen voor je kan maken met alle relevante aspecten rekening houdt. Bovendien hoeft het laten maken van een tuinontwerp niet te betekenen dat je de hovenier ook de tuin moet laten aanleggen. Het laten maken van een tuinontwerp kun je dus als een losse dienst zien. Dit bedrijf uit Ridderkerk is tevens het oudste hoveniersbedrijf van Nederland. Er is dus enorm veel vakkennis in huis, waardoor je erop kunt rekenen dat er bij het ontwerp van jouw tuin met alle relevante aandachtspunten rekening wordt gehouden.

Geef een reactie