Afval
Blog

Afval, iedereen heeft het, maar hoe kom je eraf?

We weten allemaal dat ieder huishouden onnoemelijk veel afval produceert per jaar. Ga maar eens na hoe vaak jij je grijze kliko of otto aan de weg moet zetten. Niet normaal toch? Afval scheiden loont echter. Daarom hebben de meeste gemeenten in Nederland er nu voor gekozen om de inwoners te verplichten verschillende bakken te gebruiken. We kennen allemaal de grijze en de groene bak. Maar sinds een tijdje is daar ook een oranje bak bijgekomen. Deze bak is voor plastic afval en blik. In het verleden hebben we al eens een kleine paarse bak gekregen, die was voor batterijen en verf.
Afval

Wat levert het scheiden van afval nu eigenlijk op?

Wanneer afval gescheiden wordt aangeleverd, zorg je ervoor dat er minder grondstoffen te hoeven worden bewerkt om nieuwe producten te maken. Het meest simpele voorbeeld is oud papier. Wanneer je je oud papier en karton iedere paar weken aan de weg zet, lijkt het net alsof dat gewoon in een vuilniswagen verdwijnt. Maar van dit afval kunnen weer nieuwe producten gemaakt worden. Jouw oude papier en karton wordt misschien wel gebruikt als krantenpapier of printpapier. Ook zie je steeds meer dat boeken gedrukt worden op gerecycled papier. En dat is mooi. Want door dit oude papier goed her te gebruiken, hoeven er minder bomen gekapt te worden. Dit is niet alleen goedkoper, maar natuurlijk ook nog eens veel beter voor het milieu.

Afval scheiden is mooi, maar zoveel gedoe

Het is even wennen om je afval goed te scheiden. Je moet er wel even wat voor over hebben en niet zomaar alles in de grijze kieperen. Dat daar restafval op staat, wil niet zeggen dat alles restafval is. Er zijn bijvoorbeeld mooie folders beschikbaar bij je lokale inzamelaar, waar precies in uitgelegd wordt welke afvalsoort in welke bak hoort. Wanneer je je hele gezin inzet voor deze goede zaak, zul je zien dat je kliko veel minder snel vol raakt.

Plastic afval scheiden, doet dat echt wat?

Het scheiden van plastic afval van de rest, is de laatste tijd best negatief in het nieuws gekomen. Dat is niet helemaal eerlijk. De inzamelaars hadden namelijk de enorme hoeveelheden plastic niet zien aankomen. Of niet goed ingeschat. Zo kwamen zij dus te zitten met een overschot aan plastic. Dit wordt in de komende periode opgelost. Dan wordt ook al het plastic gerecycled en wordt de afvalberg steeds een beetje kleiner. En dat is een mooi streven!