kantoortuin
Blog

Wat zijn de voordelen van een bedrijfstuin?

Een zieke medewerker kost een bedrijf tussen de 200 en 400 euro per dag (bron: MKB Servicedesk). Als ondernemer is het dus van groot belang om het ziekteverzuim je bedrijf zo laag mogelijk te houden. Enerzijds doe je dat door je medewerkers leuk en uitdagend werk te geven, anderzijds door voor een prettige werkomgeving te zorgen.

Een van de manieren waarop je voor een prettige werkomgeving kunt zorgen, is door een bedrijfstuin aan te laten leggen. Een bedrijfstuin zorgt niet alleen voor meer werkplezier, maar biedt ook nog andere voordelen. In dit artikel gaan we daar nader op in.

Een betere uitstraling van je bedrijfspand

Wanneer relaties je bedrijf bezoeken, is het bedrijfspand en de omgeving het eerste dat ze zien. Een bedrijf met een mooie tuin eromheen oogt stukken professioneler en prettiger. Zo maak je nog voordat je relaties je pand betreden al een eerste goede indruk.

Je kunt de bedrijfstuin overigens ook inzetten om de zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een grote buxushaag in de letters van je bedrijf of aan tuinkussens waarop het logo van je bedrijf is gedrukt.

Meer creativiteit en minder stress

Een goede werkomgeving zorgt voor meer creativiteit en minder stress bij je medewerkers. Benut dat voordeel, door bijvoorbeeld in de zomermaanden in de bedrijfstuin te vergaderen. Je zult zien dat de sfeer onder je medewerkers tijdens de vergadering daardoor rustgevender wordt. Dat draagt bij aan een betere bijdrage aan de vergadering.

Welke eisen moet je aan een bedrijfstuin stellen?

Om te beginnen is het van groot belang dat de bedrijfstuin groot genoeg is. De voordelen die een bedrijfstuin biedt, veranderen al snel in nadelen als de medewerkers door een drukke tuin lopen en geen plekje kunnen vinden om bijvoorbeeld even op een bankje te zitten. Zorg daarom voor voldoende zitplekjes en een wandelpad dat breed genoeg is om in ieder geval met twee mensen naast elkaar te kunnen lopen.

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bedrijfstuin er het hele jaar door mooi bij blijft staan. Dat betekent dat de beplanting van de tuin een mix moet zijn van planten die alleen in een bepaald seizoen bloeien en planten die winterhard zijn en het hele jaar door hun bladeren behouden. Op die manier voorkom je dat de bedrijfstuin er in de winter kaal komt bij te staan.

Bedrijfstuinen en onderhoud

Hoewel het hebben van een bedrijfstuin vele voordelen biedt, zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om regelmatig een hovenier langs te laten komen om de tuin te onderhouden. Daarom is het van belang om bij het opvragen van offertes aan te geven dat je graag een onderhoudsarme bedrijfstuin wilt. Hiervoor zijn namelijk zat mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan langzaam groeiende beplanting.

Om te voorkomen dat de bedrijfstuin achteraf niet aan je verwachtingen voldoet, is het aan te raden om een ontwerp voor je bedrijfstuin te laten maken. Professionele hoveniersbedrijven werken daarbij met 3D programma’s, zodat je vooraf precies weet hoe je bedrijfstuin eruit komt te zien.

Meer weten over het laten aanleggen van een bedrijfstuin?

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar wat de mogelijkheden voor een bedrijfstuin voor jouw bedrijf zijn? Bezoek dan eens de website van Aardoom Hoveniers en lees meer over bedrijfstuinen. Aardoom Hoveniers heeft als oudste hoveniersbedrijf van Nederland enorm veel ervaring met allerlei soorten bedrijfstuinen en kan je daardoor van een passend advies voorzien.

Besparen op de kosten van een bedrijfstuin

Het aanleggen van een bedrijfstuin is niet goedkoop. Beschik je over onvoldoende middelen om de gehele bedrijfstuin aan te laten leggen? Vraag dan of er personeelsleden zijn die zelf een steentje willen bijdragen aan het aanleggen van de bedrijfstuin. Je zult zien dat door dat je het personeel bij de bedrijfstuin betrekt er meer betrokkenheid bij de tuin ontstaat.

De kans wordt daardoor groter dat het personeel de tuin ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Kortom, je zou kunnen stellen dat het is altijd een goed idee is om het personeel bij het aanleggen van een bedrijfstuin te betrekken.

Betrek het personeel ook bij het ontwerpen van de bedrijfstuin. Geef ze inspraak over wat voor soorten planten, bestrating en zitjes er moeten komen. Op die manier hebben ze het gevoel dat ze inspraak hebben in hoe hun werkomgeving er straks uit komt te zien. Dat zorgt voor meer motivatie en betere bedrijfsresultaten en dat is voor jou als ondernemer natuurlijk het doel als je ergens in investeert!

Geef een reactie