Blog

Steeds meer groene daken

Vooral in steden zien we steeds meer groene daken verschijnen. Leuk om te zien natuurlijk, maar waarom is dat precies? Een groen dak maken is vaak een keuze waar goed over is nagedacht door de eigenaren van de woningen. Een groendak wordt ook wel een sedumdak genoemd omdat er gebruik wordt gemaakt van sedum plantjes. Het ziet er niet alleen leuk uit, het zorgt ook voor een betere isolatie van het dak. En je draagt natuurlijk je steentje bij aan een betere natuur in ons land.

Waarom je dak groen maken

We hebben het hier boven al even kort beschreven. Er zitten een aantal voordelen aan een groendak maken door middel van het aanbrengen van sedumplantjes. Het grootste voordeel hebben we echter nog niet genoemd, dat is het feit dat het levensduur van het dak verlengd wordt. Het dak krijgt namelijk een extra beschermende laag, een laag die bovendien water opvangt en het dak beschermt van invloeden van buitenaf. Dit zorgt ook voor een betere isolatie, zowel voor het geluid als de temperatuur. Laat daarom niet alleen je woningdak maar bijvoorbeeld ook je schuurdak groen maken.

Wat zijn sedumplantjes?

Sedum is een verzamelnaam voor verschillende kleine plantjes die ideaal zijn om op het dak aan te brengen. Deze plantjes worden vooraf geprepareerd in een mat zodat je alleen maar een mat op het dak hoeft aan te brengen. Net als kunstgras bijvoorbeeld. De planten vangen het water op en hoef je bovendien niet zelf nog een keer extra water te geven. Ze nemen verschillende kleuren aan in de loop van het jaar wat een prachtige aanblik geeft.

Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee

Het aanbrengen van planten op je dak ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens goed voor het milieu en je portemonnee. Er zijn ook gemeenten die er zelfs subsidie voor geven wanneer je een groendak aan gaat brengen. Het is namelijk een milieuvriendelijke manier om het dak te isoleren. Wat weer zorgt voor een lager energieverbruik. Op de lange termijn kun je daarom flink besparen met een groen dak.

Geef een reactie