spiegelreflexcamera
Blog

Spiegelreflexcamera biedt allerlei opties

Waar dure of grotere camera’s met grote lens eerst alleen weggelegd waren voor professionele fotografen, is er tegenwoordig in bijna elk huishouden wel een te vinden. De kunst van fotografie en waarde van een geode camera wordt steeds meer gewaardeerd. Want zelfs het familiekiekje op elke verjaardag mogen we best eens in écht geode kwaliteit zien. Met een spiegelreflexcamera kunt u de mooiste foto’s maken. De term valt tegenwoordig overal, maar wat is het nou eigenlijk?

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera is een camera die een verwisselbare lens en spiegelsysteem heeft. Een spiegelsysteem houdt in dat je door de lens heen kijkt naar het onderwerp, hetgene wat je gaat fotograferen. Het spiegelreflexcamera systeem is zowel handig voor professionele als beginnende, amateur- of hobbyfotografen.

Voordelen van een spiegelreflexcamera

Een van de grootste voordelen van een spiegelreflexcamera is dat ze de mogelijkheid bieden om de lens te verwisselen. Er zijn voor veel merken en soorten camera’s soms wel 50 verschillende lenzen te koop. Elke lens heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kwaliteiten, zodat je voor elke gelegenheid of elk object de ideale blik hebt.

Ook de snelheid van de spiegelreflexcamera is een groot voordeel. Bij veel compact- en systeemcamera’s heb je een vrij grote afdrukvertraging. Dan maak je de foto op het perfecte moment, klik je op tijd, maar beweegt het object tijdens het vastleggen of laden van het voorbeeld en is alsnog de foto wazig of mislukt. Maar bij een spiegelreflexcamera duurt dit slechts enkele milliseconden, zodat je altijd het juiste moment vast kan leggen. Ook het scherpstellen gaat veel sneller.

Doordat spiegelreflexcamera’s een grote sensor hebben kan de ISO waarde erg hoog oplopen waardoor je zelf met een hoge lichtgevoeligheid nog mooie scherpe foto’s kan maken. Dus zelfs als het schemert kun je de sluitertijd zo aanpassen dat je een scene of object vastlegt zoals je deze ziet, zonder flits maar ook niet wazig.

Door de grote lens en goede sensor heeft een spiegelreflexcamera een grote veelzijdigheid en ruimte voor de fotograaf om iedere foto precies zo te krijgen als hij of zij deze wil. Snelle beeldprocessors, ruisreductie hoge resolutie en veel mogelijkheden in instellingen maken het zo dat je het beeld op jouw spiegelreflexcamera zo over kan brengen op een foto als jij deze voor je ziet. Voor professionele fotografen zijn er varianten verkrijgbaar met nog meer instellingen, maar voor de beginnende fotograaf kan dit al snel overweldigend zijn. Hierdoor zijn er ook altijd opties voor automatische instellingen, en zijn er modellen verkrijgbaar met minder opties.