rubberboot plaatje
Blog

Een rubberboot handig als je tuin aan het water ligt

Nederland is een waterrijk land. Het komt daarom best geregeld voor dat een tuin aan het water ligt. Dat is natuurlijk fantastisch en geeft een hele toegankelijke mogelijkheid om lekker te watersporten. Een rubberboot kan daarbij een mooie uitkomst zijn. Deze kost niet zoveel kan je in de winter lekker in je schuur opbergen en de aanschafprijs is ook nog eens heel toegankelijk. Woon je aan het water en vind je het handig om met een rubberboot je over het water te bewegen? In dit blog vertel ik je graag meer over waar je op moet letten bij de aanschaf.

Welke maten rubberboot zijn er?

Een rubberboot is er letterlijk in alle soorten en maten. Het kleinste formaat is ongeveer 2,5 meter. Deze wordt vaak gebruikt als bijboot. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat met je jacht en je kinderen gaan gezellig mee. Dan is het wel leuk als ze een bootje tot hun beschikking hebben waar ze lekker in kunnen ravotten als je voor anker ligt. 2,5 meter is geschikt om alleen in te zitten. Met zn tweeën wordt het wel een hele knusse bedoeling. De grootste rubberboot is behoorlijk. Ik weet niet precies wat de grootste rubberboot is, maar de reddingsbrigade werkt in ieder geval ook met deze boot. Deze heeft wel een harde onderkant en een kajuit. Door de harde onderkant wordt dit ook wel de RIB boot genoemd. De reddingsbrigade gebruikt deze boot omdat deze zich zeer goed gedraagt op de hoge golven op zee. Daarnaast is deze boot ook nog eens heel erg wendbaar en snel. Daarom bij uitstek geschikt om mensenlevens te redden op zee. De verschillen zitten verder in een stuurkolom of niet en het soort motor wat achter de boot zit. De wat grotere boten hebben vaak een stuurkolom wat uiteraard wat prettiger varen is.

Wat voor soort motor hoort bij een rubberboot?

In de meeste gevallen heeft een rubberboot een buitenboordmotor. Hierin zijn uiteraard verschillende maten. Steeds populairder is de elektrische buitenboordmotor. Deze is vooral geschikt voor de hele kleine modellen. Zeker als je gaat vissen is het een uitkomst. De elektrische buitenboordmotor maakt namelijk nauwelijks herrie en daarom dus bij uitstek geschikt om mee te gaan vissen. Bij de wat grotere modellen is een elektrische motor niet echt geschikt deze heeft simpelweg te weinig kracht. De reguliere buitenboordmotoren op benzine zijn dan meer geschikt. De kracht wordt uitgedrukt in PK’s. Hoe groter je rubberboot hoe meer PK’s je nodig hebt.