Kunstgras hergebruiken voordelen
Blog

Kunstgras hergebruiken: mogelijk of niet?

Kunstgras werd in de eerste instantie in Amerika gebruikt bij honkbal, maar wordt in Nederland pas sinds deze eeuw veel gebruikt voor bijvoorbeeld voetbal- en hockeyvelden. Inmiddels leggen sommige mensen het zelfs in hun eigen tuinen, het is relatief onderhoudsarm, het blijft altijd mooi en het is de uitkomst voor mensen met een allergie. Het is echter wel een stuk duurder dan gewoon gras en daarnaast is het ook een stuk minder goed voor het milieu.

Daarom zou het fijn zijn als je je kunstgras kan hergebruiken toch? Hieronder lees je of en hoe dat mogelijk is.

Inpakken en wegwezen

Het is relatief gemakkelijk om gelegd kunstgras weer los te halen en mee te nemen. Wanneer je kunstgras in de tuin hebt en gaat verhuizen zou je dit dus kunnen loshalen en mee kunnen nemen. Je hoeft dus geen nieuw kunstgras aan te schaffen, in dit geval is kunstgras dus herbruikbaar. Zorg er wel voor dat je kunstgras schoon en droog is voordat je het weghaalt. Je kunt een bezem gebruiken om het kunstgras schoon te maken en te houden.

Hergebruik van sportkunstgras

Wanneer er intensief wordt gesport op je kunstgrasveld is het logisch dat het op een gegeven moment aan vervanging toe is. Een kunstgrasveld van goede kwaliteit, maar dat intensief gebruikt wordt, is na ongeveer 12 jaar aan vervanging toe.

Het bedrijf Silica Nova (www.silicanova.nl) heeft speciale machines ontwikkeld waarmee kunstgras hergebruikt of gerecycled kan worden. De verschillende materialen van het veld (zand, rubber en het gras zelf) worden van elkaar gescheiden en worden in verschillende zakken gestopt. Op deze manier kunnen de materialen gerecycled worden.

Het is zelfs mogelijk om het zand of rubber van het oude veld te hergebruiken in het nieuwe veld. Dit is een stuk milieuvriendelijker, maar bespaart ook een hoop kosten in vergelijking met een compleet nieuw kunstgrasveld. Voor een sportclub met meerdere velden is dit dus ideaal. Silica Noba is hierin gespecialiseerd en kan ook kunstgrasvelden verplaatsen of verwijderen en milieuvriendelijk afvoeren. Ook kan je bij hen terecht voor het onderhoud.

Geef een reactie