Blog

Hoe mijn tuin een een ravage werd door de komst van Engerlingen

Na een grote verbouwing in huis was de tuin achter gebleven, enorm zonde. Wanneer ik op de bank mijn tuintje in keek was het enige wat ik zag een stukje verdriet. Na een aantal maanden bijkomen van de verbouwing was het hoog tijd om de tuin ook aan te pakken. Ik heb mijn tuin voorzien van beeldige vaste planten, grasmatten, een overdekte overkapping en een prachtige loungeset. En wat heb ik de eerste zomer hiervan genoten! In de ochtend met mijn blote voeten in het gras een koffietje drinken of in de avond onder de overkapping een goed boek lezen. Tot ik op een dag mijn tuintje inliep om te zien dat mijn grasveldje een regelrechte ravage was geworden. Help!

Bruin gras

In de eerste instantie dacht ik dat het misschien schade was door dieren zoals een kat, mol, vogels of ander dier. Ik besloot af te wachten en te hopen dat dit een eenmalig probleem was. Na een aantal dagen zie ik het gras steeds bruiner worden, mijn prachtig groene tuintje was wederom veranderd in een zielig zooitje. Hoog tijd om uit te zoeken dus wat er mis is. Ik besloot wat research te doen en te kijken onder de losliggende matten, en tot mijn schrik zag ik allemaal witte wormachtige beestjes, sommige van wel 5 centimeter groot. 

Engerlingen

Na wat research online ben ik tot de conclusie gekomen dat ik last had van Engerlingen. Dit zijn larven van verschillende kevers zoals de meikever en de junikever. Deze larven leven namelijk van de wortel van gras. Dat verklaart natuurlijk waarom mijn gras steeds minder groen werd. Voor de losliggende matten en het omgespitte gras was een andere reden, namelijk vogels. Bepaalde vogels vinden de Engerling een lekker hapje, en spitten het gras om op zoek naar deze beestjes. Had ik toch enigszins gelijk. 

De oplossing

Afijn, ik wist nu wat het probleem was, maar hoe ga ik dit oplossen? De eerste gedachte als je die beestjes ziet is natuurlijk de fik erin, maar dan is de rest van mijn tuin ook weg. Tevens ben ik geen fan van chemische producten, buiten dat de larven hiermee dood gaan zullen er vast genoeg andere beestjes in de grond zitten die wel enorm nuttig staan overlijden. Ik las online een bericht over het bestrijden van engerlingen met aaltjes, parasieten die in de larven kruipen, ze verdoven en ze daarna laten sterven. De aaltjes voeden zich vervolgens met de dode Engerling om vervolgens op zoek te gaan naar de volgende levende engerling. Nadat er geen engerlingen meer zijn, zullen ook de aaltjes uit de bodem vertrekken. 

Dat klonk als de perfecte oplossing, een week later deed ik de deur open voor mijn pakketje: aaltjes. Het bestond uit een zakje wat ik moest mengen met water, om dit vervolgens over mijn gazon uit te gieten. Zes weken later was mijn probleem helemaal verholpen. Op de lege plekken heb ik graszoden gestrooid en mijn tuin is prachtig als ooit. Ik kan nu al niet wachten op aankomende zomer!

Geef een reactie