milieubewust plaatje
Blog

Bedrijven worden milieubewuster

De afgelopen jaren staan duurzaamheid en het milieu steeds vaker in de spotlights. Duurzaamheid wordt een onderdeel van de bedrijfsvoering van een bedrijf. Van besparingen op vlak van energie en andere grondstoffen tot het verlagen van de kosten met betrekking tot afvalverwijdering. Concreet bewijs is voor de geloofwaardigheid van cruciaal belang. Niet alleen voor klanten, maar ook voor stakeholders. ISO 14001 certificering kan hier bijvoorbeeld een steentje aan bijdragen. Of misschien past een VCA certificering beter bij jou. Benieuwd welke certificeringen er zijn en hoe je je bedrijf kunt certificeren? Lees dan vooral even verder.

ISO 14001 certificering

ISO 14001 wordt een steeds belangrijkere certificering voor talloze organisaties. Zo ligt er binnen de bedrijfsvoering meer focus op milieumanagement. Met een milieuzorgsysteem wordt er meer aandacht besteed aan het milieu binnen de bedrijfsvoering, worden de milieurisico’s beheert en voldaan aan bepaalde wet- en regelgeving. Minder afval en minder energieverbruik zijn enkele voorbeelden van het behalen van een ISO 14001 certificaat. Het is een internationaal geaccepteerde norm en daardoor een belangrijk element om aan te tonen waar je met je bedrijf mee bezig bent. Daarnaast toon je hiermee aan dat je bedrijf voldoet aan de wet- en regelgeving en kent dit voordelen op meerdere aspecten, namelijk voor zowel potentiele klanten als stakeholders en de overheid. Het vormt een belangrijk communicatiemiddel dat meer vertrouwen wekt en het versterkt de concurrentiepositie.

VCA certificering

Naast een bijdrage leveren aan het milieu, vormen veiligheid en gezondheid ook belangrijke aandachtspunten. Door een VCA certificaat te behalen worden deze elementen benadrukt. Daarnaast wordt door herstructurering binnen de industrie steeds meer werkzaamheden uitbesteed aan aannemers. De invloed op VGM neemt hierdoor in grote mate toe. Het certificaat staat voor een VGM Checklist Aannemers. Hierbij wordt een uitgebreide vragenlijst ingevuld als een screeningsysteem voor aannemers (opdrachtnemers) die werkzaamheden uitvoeren bij hun opdrachtgevers. De checklist is ontwikkeld vanuit het oogpunt om praktische veiligheidsaspecten en risico’s binnen het werk te classificeren. Het certificaat vormt de basis om elke dag weer gezond en veilig aan het werk te gaan.

Ben jij al met je organisatie bezig op vlak van milieumanagement?