Blog

Hoe maak je een eigen gesloten ecosysteem?

Een eigen ecosysteem bouwen, dat klinkt natuurlijk super leuk! Een mooie aanvulling in jouw interieur, een goed gespreksonderwerp en bovenal een hele prestatie! Het maken van een gesloten ecosysteem kun je zo lastig maken als dat je dit zelf wilt, maar hoe je het ook wendt of keert het blijft wel een mooie les waar je trots op kunt zijn. Om het jou nog makkelijker te maken hebben wij alle punten op een rij gezet zodat jij in een paar stappen jou eigen groene kamerplanten wereld kunt bouwen.

Wat moet er op jouw boodschappenlijstje staan?

  • Een afsluitbare glazen pot
  • Hydrokorrels of kleine stenen
  • Actief houtskool
  • Potgrond (speciaal voor ecosystemen)
  • Speciale terrarium plantjes
  • Water met groene zeep
  • Plantenspuit met regenwater of kalk loos water
  • Fijn gaas

Heb je alle spullen kunnen vinden? Helemaal super want dan kunnen we van start gaan met het maken van jouw eigen ecosysteem! Dat is een stuk makkelijker dan je denkt, het ligt er maar net aan hoe gek jij het maakt.

Stapsgewijs jouw eigen ecosysteem maken

In een paar simpele stappen maak je zo je eigen kleine wereld die zichzelf in leven houdt. Hoe lang dit duurt ligt natuurlijk aan de grootte van jouw project

Stap 1

Bein met het grondig schoon maken van de fles of pot die je wilt gaan gebruiken. Dit kun je het gemakkelijkste doen met organische groene zeep en een beetje lauwwarm water. Hierdoor voorkom je dat er zich schimmels in jouw plantenwereld voor gaan doen.

Stap 2

Vul ongeveer 3 cm van de bodem met Hydro korrels of kiezelstenen. Deze zorgen voor een goede afwatering zodat jouw plantjes niet met de wortels in het water komen te staan.

Stap 3

Leg een stukje fijn gaas over de Hydro korrels of kiezelstenen.

Stap 4

Strooi het actieve houtskool over de reeds gelegde gaas heen. Het actieve houtskool neemt naast water ook bacteriën en schimmels op.

Stap 5

Bedek nu de houtskool met een goede hand potgrond, zorg dat er voldoende potgrond is om je plantjes in te zetten.

Stap 6

Plaats de door jou uitgekozen kamerplanten in de pot, graaf een klein kuiltje waar je ze in zet of druk zachtjes de wortels in de grond. Voor versiering kun je nog steentjes en mos neer leggen.

Stap 7

Sproei wat water met je kamerplanten spuit over de platjes en aan de binnenkant van de fles.

Deksel er op en klaar!

Nu alles klaar is leg je voor een aantal dagen de kurk er scheef op, zo kan het klimaat nog een beetje ademen en het overtollige water afvoeren. Na ongeveer een week leg je de kurk helemaal op de opening en na 2 weken druk je de kurk in de fles.

Geef een reactie